Vidám pár illusztráció
BEMUTATKOZÁS

A családi hátterem igen harmónikus volt, négyünkből állt a család, édesanyám /óvónő/, édesapám /főkönyvelőként dolgozott/, bátyám, aki négy és fél évvel idősebb. Ő Szegeden szerezett tanári diplomát /biologia-földrajz szakon/. Édesapám a reál szaka mellett nagy érdeklődést mutatott az irodalom, képzőmüvészet és a zene iránt. Pici korombéli majd későbbi emlékeim: sok könyv, opera előadások látogatása, müvészeti könyvekben történő elmélyülés. Ezek az emlékek ma is élesen élnek bennem. Szerettem a humám tudományt. Édesapám örült volna, ha erre a pályára lépek. Az édesanyám pályája megfogott, igy Szarvasra jelentkeztem a Felsőfokú Óvónőképző Főiskolára. Az életben semmi nem történik véletlenül. Csodálatos volt a fősuli és ott a csodálatos pszichológia tanárom /Bencsik Endre/ révén beleszerettem a pszichológiába. Nem volt kérdéses, hogy ezen a pályán akarok majd önmegvalósitani.


Jelentkeztem az ELTE-re, ahová fel is vettek. Itt szereztem meg a diplomát... Az egyetemi évek alatt ismerkedtem a szexológia tudományával speciális kollégium formájában. Igen elvarázsolt a tanárnő személyisége /Dr Lux Elvira/ és maga a téma is. Megkérdeztem tőle kb. a második órán, nincs-e szüksége egy segédmunkásra. Megkérdezte, hogy mikor érek rá, közöltem, akár holnap. Besegitettem a munkába, felvettem explorációt, anamnézist a betegekkel, fontos tesztek alapján értékeltem a paciensek személyiségét. Ekkoriban folyt itt a klinikán /I.sz Női Klinika/ egy komoly kutatás a hirzutizmus /szőrösödő nők/ okának kideritésére és a terápia módszerének kidolgozására. Ebben a kutatási programban részt vehettem és majd az egyetem befejezése után ebből az igen nagyszámú anyagból doktoráltam. Igen sokat tanultam ott, minden pénteken dolgozhattam kedves tanárnőm szobájában a betegekkel, kezdetben az ő felügyeletével, majd a későbbiek során önállóan.


Szakképesítéseim:

 • klinikai szakpszichológus, mesterem Dr Szakács Ferenc,
 • egyéni terápia Professzor Dr Tringer László,
 • csoportterápia Tündér hegy,
 • autogén tréning Prof Dr. Bagdy Emőke,
 • hipnózis: Dr Mórotz Kenéz,
 • szexuálterápia Dr Szilágyi Vilmos és Buda Béla,
 • kommunikációs tréning Dr Torma Kálmán.
 • Az imaginációs terápiát a megalkotójától Leuner professzortól tanultam. Szuper tanáraim voltak.
 • A diploma megszerzése után évekig Prof Dr Kun Miklóshoz jártam szuperviziora.

Dr. Rusz Edit protré kép

Több évtizeden át a Központi Honvéd Kórházban dolgoztam, mint pszichológus, mert akkoriban szexuálpszichológusi státusz nem volt. 1987-ben alakult meg a Dr Ceizel Endre által megalapitott Optimális Családtervezési Intézet, ahol a fő állásom mellett 22 évig dolgoztam minden szerdán és pénteken. Itt már hivatalosan szexuálpszichológusként. A két főállásomhoz még kapcsolódik 7 éves sportpszichológiai multam a sulyemelő válogatottnál, foglalkoztam még ritmikus lányokkal, párbajtörös fiukkal és profi boxolókkal. .. Tetszett, szép eredményeket tudtunk elérni.


Igen hamar, a kereskedelmi TV csatornák beindulásával felkepott a média, napi gyakorisággal voltam az RTL Klub, TV 2, Vitál, Bp TV, M1, Duna, Budapest Tv különböző műsoraiban. Jelenleg is meghiv a Duna Tv Család-barát műsora, a Ridikül és a Bónum Tv /itt mint pszichologus jelenekt meg.. A Danubius Rádióban több évtizedig rendszeres szakértő voltam kezdetben Vincze Kingával, majd az Édes hármassal, végül Murányi Mariannal. Több rádió is meghivott szakértőnek- Papp Professzor urral rendszeresen ott voltunk a Petőfi Rádióban. az Érintés, tabuk nélkül a szexről műsorban szakértőként. /Lengyel Nagy Anna/


Videó gyűjtemény itt >>


5 évig szakértettem a Blikk c napilapban, bármilyen szexuális jellegű kérdéssel telefonon megkereshettek. Ezekből a kérdésekből sok cikk jelent meg.

A velem, rólam szóló cikkek, portréfilmek megnézhetők a honlapon.


Cikkek olvasása itt >>Négy könyvem jelent meg:

 • A testiségról őszintén,
 • Ariadné fonala /kamaszoknak/ és az
 • Aranyporban fürdő királylány /mesekönyv/
 • Phaedra

Könyvek vásárlása itt >>


Férjemmel, Rádóczy Gyarmathy Gábor festőmüvésszel az idén ünnepeljük 50. házassági évfordulónkat. Egy fiunk van, Gyarmathy Ákos, aki filozófia szakon végzett a Pécsi Tud. Egyetemen. Jelenleg a BME-n tanit és csinálja a PhD-t. Két gyönyörű unokám van Attila /13/ és Zsófia /11/.


Magyarországon elsőként indítottam Szexológus felnőttképzést, ami 2021. márciusában volt 10 éves, jobb kezem a képzésben Dr. Csereklye Andrea. Több, mint száz végzett hallgatónk van.


Képzésre jelentkezés és információk itt >>


Megalapitottam a Szexológiai Tudományos társaságot, amelynek az elnöke vagyok. És aktivan végzem a szexterápiát.


Terápiára jelentkezés itt >>


Emellett 2021-ben elismert jazz énekesnő barátommal, Felysa-val elindítottuk a közös podcast-unkat, melynek a címe "Szex és minden más". A hetente közzétett beszélgetések életünk fontos témáit járják körbe egy tapasztalt szakember szemével. Fontos számunkra, hogy tartalmilag is megbízható, igényes anyag szülessen. A PODCAST Youtube csatornája elérhető ezen a linken.


Hobbim: a hivatásom, olvasás, komolyzene, utazás, autóvezetés, főzés, somogyi házam szépitése, szőlő és bor termesztés /segitséggel/, barátok
És mindenek előtt a családom.


Vallom: "Az élet szép, tenéked magyarázzam?" /Heltai: A néma levente/

LEGUTÓBBI HÍREK ÉS AKTUALITÁSOK

Az Almárium vendége voltam 08.29-én, a 60 feletti szerelemről beszélgettünk

2022.08.29.

A szerelem nem csupán gyógyír, de maga a földi paradicsom.
Merjünk élni, 60 év felett is! Ha találunk az életben egy olyan pillanatot, amelyre azt lehet mondani, hogy "légy szép és maradj", ragadjuk meg.

A műsor megtekinthető a Médiaklikk honlapján ide kattintva.

A megcsalás - PODCAST S2/7. rész

2022.06.09.

Fontos az elején tisztázni, hogy a megcsalás és testi együttlét nem ugyanaz a fogalom.
Ahhoz, hogy egy ilyen szituáció bekövetkezzen, a kapcsolatnak nagyon rossz állapotban kell lennie.

Mégis, hogyan alakul ki? - Mi a dinamikája? Egyáltalán milyen indíttatásból megy bele valaki? - A párok az ilyen szituációt, ha már kialakult, legtöbbször rosszul kezelik.

Mi a féltékenység szerepe a megcsalásos szituációkban és azok kialakulásában?
Van megoldás, ami működik, részletek a videóban, fogadjátok sok szeretettel.

A megcsalásról szóló beszélgetésünket ezen a linken, valamint beágyazott videóként is megtekinthető a videó gyűjteményben.

Az ideális férfi - PODCAST S2/6. rész

2022.05.26.

Ideális férfit az írók és az emberek fantáziája megteremt. Nőként a viselkedésünkkel tudunk segíteni olyan attitűdöt elérni, ami végül a kedvünkre való.

Melyek azok a viselkedési minták, amik előrébb visznek, vonzók egy nő számára? A férfi lényéből fakadóan céltudatos, a nő hangulatához mérten próbálja meg elérni azt, amit akar. Ez mégsem mindig célravezető, mégis a nő ha ügyes, tudja ezt kezelni.
A beszélgetés segít jobban érteni a férfiakat. Hogyan indul el a férfi a testi és lelki érés útján? Miért is szép a plátói szerelem? Példaként említve fontos, hogy a plátói szerelmet pozitív élményként élje meg a férfi, ami hozzá tud adni a későbbi férfi lényéhez.
Olykor olyan helyzetekbe kényszerülnek a férfiak, amelyből nem jönnek ki jól. A varázsszó nem a "mosogatás" (alárendelődés), hanem a hódítás.

A jó hír az, hogy ha probléma merül fel, vagy úgy érzi a férfi, hogy nem tudja boldoggá tenni az imádott nőt, egy szakember segítségével számos férfi attitűd tanulható.

Részletek a podcast aktuális részében, fogadjátok szeretettel. Az beszélgetést az ideális férfiról itt tudjátok meghallgatni, valamint beágyazott videóként is megtekinthető a videó gyűjteményben.

További bejegyzések itt >>