Vidám pár illusztráció
BEMUTATKOZÁS

A családi hátterem igen harmónikus volt, négyünkből állt a család, édesanyám /óvónő/, édesapám /főkönyvelőként dolgozott/, bátyám, aki négy és fél évvel idősebb. Ő Szegeden szerezett tanári diplomát /biologia-földrajz szakon/. Édesapám a reál szaka mellett nagy érdeklődést mutatott az irodalom, képzőmüvészet és a zene iránt. Pici korombéli majd későbbi emlékeim: sok könyv, opera előadások látogatása, müvészeti könyvekben történő elmélyülés. Ezek az emlékek ma is élesen élnek bennem. Szerettem a humám tudományt. Édesapám örült volna, ha erre a pályára lépek. Az édesanyám pályája megfogott, igy Szarvasra jelentkeztem a Felsőfokú Óvónőképző Főiskolára. Az életben semmi nem történik véletlenül. Csodálatos volt a fősuli és ott a csodálatos pszichológia tanárom /Bencsik Endre/ révén beleszerettem a pszichológiába. Nem volt kérdéses, hogy ezen a pályán akarok majd önmegvalósitani.


Jelentkeztem az ELTE-re, ahová fel is vettek. Itt szereztem meg a diplomát... Az egyetemi évek alatt ismerkedtem a szexológia tudományával speciális kollégium formájában. Igen elvarázsolt a tanárnő személyisége /Dr Lux Elvira/ és maga a téma is. Megkérdeztem tőle kb. a második órán, nincs-e szüksége egy segédmunkásra. Megkérdezte, hogy mikor érek rá, közöltem, akár holnap. Besegitettem a munkába, felvettem explorációt, anamnézist a betegekkel, fontos tesztek alapján értékeltem a paciensek személyiségét. Ekkoriban folyt itt a klinikán /I.sz Női Klinika/ egy komoly kutatás a hirzutizmus /szőrösödő nők/ okának kideritésére és a terápia módszerének kidolgozására. Ebben a kutatási programban részt vehettem és majd az egyetem befejezése után ebből az igen nagyszámú anyagból doktoráltam. Igen sokat tanultam ott, minden pénteken dolgozhattam kedves tanárnőm szobájában a betegekkel, kezdetben az ő felügyeletével, majd a későbbiek során önállóan.


Szakképesítéseim:

 • klinikai szakpszichológus, mesterem Dr Szakács Ferenc,
 • egyéni terápia Professzor Dr Tringer László,
 • csoportterápia Tündér hegy,
 • autogén tréning Prof Dr. Bagdy Emőke,
 • hipnózis: Dr Mórotz Kenéz,
 • szexuálterápia Dr Szilágyi Vilmos és Buda Béla,
 • kommunikációs tréning Dr Torma Kálmán.
 • Az imaginációs terápiát a megalkotójától Leuner professzortól tanultam. Szuper tanáraim voltak.
 • A diploma megszerzése után évekig Prof Dr Kun Miklóshoz jártam szuperviziora.

Dr. Rusz Edit protré kép

Több évtizeden át a Központi Honvéd Kórházban dolgoztam, mint pszichológus, mert akkoriban szexuálpszichológusi státusz nem volt. 1987-ben alakult meg a Dr Ceizel Endre által megalapitott Optimális Családtervezési Intézet, ahol a fő állásom mellett 22 évig dolgoztam minden szerdán és pénteken. Itt már hivatalosan szexuálpszichológusként. A két főállásomhoz még kapcsolódik 7 éves sportpszichológiai multam a sulyemelő válogatottnál, foglalkoztam még ritmikus lányokkal, párbajtörös fiukkal és profi boxolókkal. .. Tetszett, szép eredményeket tudtunk elérni.


Igen hamar, a kereskedelmi TV csatornák beindulásával felkepott a média, napi gyakorisággal voltam az RTL Klub, TV 2, Vitál, Bp TV, M1, Duna, Budapest Tv különböző műsoraiban. Jelenleg is meghiv a Duna Tv Család-barát műsora, a Ridikül és a Bónum Tv /itt mint pszichologus jelenekt meg.. A Danubius Rádióban több évtizedig rendszeres szakértő voltam kezdetben Vincze Kingával, majd az Édes hármassal, végül Murányi Mariannal. Több rádió is meghivott szakértőnek- Papp Professzor urral rendszeresen ott voltunk a Petőfi Rádióban. az Érintés, tabuk nélkül a szexről műsorban szakértőként. /Lengyel Nagy Anna/


Videó gyűjtemény itt >>


5 évig szakértettem a Blikk c napilapban, bármilyen szexuális jellegű kérdéssel telefonon megkereshettek. Ezekből a kérdésekből sok cikk jelent meg.

A velem, rólam szóló cikkek, portréfilmek megnézhetők a honlapon.


Cikkek olvasása itt >>Négy könyvem jelent meg:

 • A testiségról őszintén,
 • Ariadné fonala /kamaszoknak/ és az
 • Aranyporban fürdő királylány /mesekönyv/
 • Phaedra

Könyvek vásárlása itt >>


Férjemmel, Rádóczy Gyarmathy Gábor festőmüvésszel az idén ünnepeljük 51. házassági évfordulónkat. Egy fiunk van, Gyarmathy Ákos, aki filozófia szakon végzett a Pécsi Tud. Egyetemen. Jelenleg a BME-n tanit és csinálja a PhD-t. Két gyönyörű unokám van Attila /14/ és Zsófia /12/.


Magyarországon elsőként indítottam Szexológus felnőttképzést, ami 2021. márciusában volt 10 éves, jobb kezem a képzésben Dr. Csereklye Andrea. Több, mint száz végzett hallgatónk van.


Képzésre jelentkezés és információk itt >>


Megalapitottam a Szexológiai Tudományos társaságot, amelynek az elnöke vagyok. És aktivan végzem a szexterápiát.


Terápiára jelentkezés itt >>


Emellett 2021-ben elismert jazz énekesnő barátommal, Felysa-val elindítottuk a közös podcast-unkat, melynek a címe "Szex és minden más". A hetente közzétett beszélgetések életünk fontos témáit járják körbe egy tapasztalt szakember szemével. Fontos számunkra, hogy tartalmilag is megbízható, igényes anyag szülessen. A PODCAST Youtube csatornája elérhető ezen a linken.


Hobbim: a hivatásom, olvasás, komolyzene, utazás, autóvezetés, főzés, somogyi házam szépitése, szőlő és bor termesztés /segitséggel/, barátok
És mindenek előtt a családom.


Vallom: "Az élet szép, tenéked magyarázzam?" /Heltai: A néma levente/

LEGUTÓBBI HÍREK ÉS AKTUALITÁSOK

A pedofília, mint személyiségzavar - PODCAST S3/10. rész

2023.05.26.

Jelen adásban egy komoly témát beszélünk át Felysa-val. Mi ennek a személyiségzavarnak a forrása, mit lehet kezdeni vele?

A szülő odafigyelése, a gyerekre vigyázás felelőssége nagyon fontos - milyen jelekből vehető észre a veszély?

Több nézőpont mentén járjuk körbe és bontjuk ki a témát az évadunk záró adásában.

Az évadunk utolsó adása ezen a linken, valamint beágyazott videóként is megtekinthető a videó gyűjteményben.

Szexualitás az időskorban - PODCAST S3/9. rész

2023.05.12.

Hogyan álljunk az idős és a változó korhoz a pozitív szexuális élet megéléséhez?

Mindkét nemet végigvesszük: Milyen hatással vannak a változások a férfiaknál? Átbeszéljük a lehetőségeket, valamint többek között azt, hogyan hat a teljesítménykényszer.

Mi a helyzet a nők esetében? Átbeszéltük milyen változások állnak be, és milyen hatások terelhetik téves útra a nőket. A nők esetében sem hagyjuk működő lehetőségek nélkül hallgatóinkat.

"Minden életkornak megvan a szépsége, csak találjuk meg!"
Hallgassátok sok szeretettel.

Az időskori szexualitásról a videó itt, valamint beágyazott videóként is megtekinthető a videó gyűjteményben.

A leszbikus és biszexuális kapcsolatok - PODCAST S3/8. rész

2023.04.29.

Folytatjuk a korábbi beszélgetés sorozatunkat. Ez alkalommal a saját nemhez vonzódást a leszbikus és biszexuális kapcsolatok szemszögéből is körbejárjuk.

Mi a különbség a kaland és a tényleges nemi érdeklődés között? Van, akit a kíváncsiság mozgat.
Hogy néz ki mindez az egyén és a társadalom szemszögéből?

Az adásban körbejárjuk a témát, halgassátok szeretettel.

A leszbikus és biszexuális kapcsolatokról a Youtube-on , valamint beágyazott videóként is megtekinthető a videó gyűjteményben.

További bejegyzések itt >>