Vidám pár illusztráció
BEMUTATKOZÁS

A családi hátterem igen harmónikus volt, négyünkből állt a család, édesanyám /óvónő/, édesapám /főkönyvelőként dolgozott/, bátyám, aki négy és fél évvel idősebb. Ő Szegeden szerezett tanári diplomát /biologia-földrajz szakon/. Édesapám a reál szaka mellett nagy érdeklődést mutatott az irodalom, képzőmüvészet és a zene iránt. Pici korombéli majd későbbi emlékeim: sok könyv, opera előadások látogatása, müvészeti könyvekben történő elmélyülés. Ezek az emlékek ma is élesen élnek bennem. Szerettem a humám tudományt. Édesapám örült volna, ha erre a pályára lépek. Az édesanyám pályája megfogott, igy Szarvasra jelentkeztem a Felsőfokú Óvónőképző Főiskolára. Az életben semmi nem történik véletlenül. Csodálatos volt a fősuli és ott a csodálatos pszichológia tanárom /Bencsik Endre/ révén beleszerettem a pszichológiába. Nem volt kérdéses, hogy ezen a pályán akarok majd önmegvalósitani.


Jelentkeztem az ELTE-re, ahová fel is vettek. Itt szereztem meg a diplomát... Az egyetemi évek alatt ismerkedtem a szexológia tudományával speciális kollégium formájában. Igen elvarázsolt a tanárnő személyisége /Dr Lux Elvira/ és maga a téma is. Megkérdeztem tőle kb. a második órán, nincs-e szüksége egy segédmunkásra. Megkérdezte, hogy mikor érek rá, közöltem, akár holnap. Besegitettem a munkába, felvettem explorációt, anamnézist a betegekkel, fontos tesztek alapján értékeltem a paciensek személyiségét. Ekkoriban folyt itt a klinikán /I.sz Női Klinika/ egy komoly kutatás a hirzutizmus /szőrösödő nők/ okának kideritésére és a terápia módszerének kidolgozására. Ebben a kutatási programban részt vehettem és majd az egyetem befejezése után ebből az igen nagyszámú anyagból doktoráltam. Igen sokat tanultam ott, minden pénteken dolgozhattam kedves tanárnőm szobájában a betegekkel, kezdetben az ő felügyeletével, majd a későbbiek során önállóan.


Szakképesítéseim:

 • klinikai szakpszichológus, mesterem Dr Szakács Ferenc,
 • egyéni terápia Professzor Dr Tringer László,
 • csoportterápia Tündér hegy,
 • autogén tréning Prof Dr. Bagdy Emőke,
 • hipnózis: Dr Mórotz Kenéz,
 • szexuálterápia Dr Szilágyi Vilmos és Buda Béla,
 • kommunikációs tréning Dr Torma Kálmán.
 • Az imaginációs terápiát a megalkotójától Leuner professzortól tanultam. Szuper tanáraim voltak.
 • A diploma megszerzése után évekig Prof Dr Kun Miklóshoz jártam szuperviziora.

Dr. Rusz Edit protré kép

Több évtizeden át a Központi Honvéd Kórházban dolgoztam, mint pszichológus, mert akkoriban szexuálpszichológusi státusz nem volt. 1987-ben alakult meg a Dr Ceizel Endre által megalapitott Optimális Családtervezési Intézet, ahol a fő állásom mellett 22 évig dolgoztam minden szerdán és pénteken. Itt már hivatalosan szexuálpszichológusként. A két főállásomhoz még kapcsolódik 7 éves sportpszichológiai multam a sulyemelő válogatottnál, foglalkoztam még ritmikus lányokkal, párbajtörös fiukkal és profi boxolókkal. .. Tetszett, szép eredményeket tudtunk elérni.


Igen hamar, a kereskedelmi TV csatornák beindulásával felkepott a média, napi gyakorisággal voltam az RTL Klub, TV 2, Vitál, Bp TV, M1, Duna, Budapest Tv különböző műsoraiban. Jelenleg is meghiv a Duna Tv Család-barát műsora, a Ridikül és a Bónum Tv /itt mint pszichologus jelenekt meg.. A Danubius Rádióban több évtizedig rendszeres szakértő voltam kezdetben Vincze Kingával, majd az Édes hármassal, végül Murányi Mariannal. Több rádió is meghivott szakértőnek- Papp Professzor urral rendszeresen ott voltunk a Petőfi Rádióban. az Érintés, tabuk nélkül a szexről műsorban szakértőként. /Lengyel Nagy Anna/


5 évig szakértettem a Blikk c napilapban, bármilyen szexuális jellegű kérdéssel telefonon megkereshettek. Ezekből a kérdésekből sok cikk jelent meg.

A velem, rólam szóló cikkek, portréfilmek megnézhetők a honlapon.


Négy könyvem jelent meg:

 • A testiségról őszintén,
 • Ariadné fonala /kamaszoknak/ és az
 • Aranyporban fürdő királylány /mesekönyv/
 • Phaedra

Férjemmel, Rádóczy Gyarmathy Gábor festőmüvésszel az idén ünnepeljük 48. házassági évfordulónkat. Egy fiunk van, Gyarmathy Ákos, aki filozófia szakon végzett a Pécsi Tud. Egyetemen. Jelenleg a BME-n tanit és csinálja a PhD-t. Két gyönyörű unokám van Attila /8 és fél/ és Zsófia /7/.


Magyarországon először a SOTE támogatásával szexuálterapeuta képzést inditottam el, most a hatodik évfolyamnál tartunk, jobb kezem a képzésben Dr. Csereklye Andrea. Több, mint száz végzett hallgatónk van.

Megalapitottam a Szexológiai Tudományos társaságot, amelynek az elnöke vagyok. És aktivan végzem a szexterápiát.


Hobbim: a hivatásom, olvasás, komolyzene, utazás, autóvezetés, főzés, somogyi házam szépitése, szőlő és bor termesztés /segitséggel/, barátok
És mindenek előtt a családom.


Vallom: "Az élet szép, tenéked magyarázzam?" /Heltai: A néma levente/